W skrócie:
Jak myć truskawki?
Najczęściej myjemy truskawki po prostu pod bieżącą wodą z kranu. Można przełożyć je na sitko i opłukać. Umyte w ten sposób truskawki najlepiej zjeść od razu lub do końca dnia. Warto też zrobić z nich pyszny deser, jak np. obłędna truskawkowa pianka. Jeśli jednak zastanawiasz się, jak myć truskawki, aby dłużej zachowały świeżość, to mam lepszy sposób. Najpierw wstępnie przepłukuję truskawki. Następnie przekładam je do miseczki i zalewam zwykłą wodą z kranu, tak aby pokryła całe owoce. Teraz dolewam 3-4 łyżki octu jabłkowego. Mieszam i zostawiam truskawki w takiej zalewie na ok. 10 minut. Po tym czasie wylewam wodę i ponownie przepłukuję truskawki. Nie martw się, owoce nie przejdą smakiem octu – wystarczy dokładnie opłukać je wodą. Moczenie truskawek w wodzie z octem sprawia, że pozbywamy się zanieczyszczeń. To także dobry sposób na zneutralizowanie działania chemikaliów, którymi mogły być pryskane truskawki. Owoce umyte w wodzie z octem wolniej się psują i nawet po dobie lub dwóch są świeże, jak zerwane z krzaczka.
Znanym sposobem na oczyszczenie owoców jest również mycie truskawek w sodzie. Wystarczy zalać je wodą i dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Po wymieszaniu należy odczekać 10 minut, a następnie dokładnie opłukać truskawki. W wodzie, która zostanie, możesz zauważyć nawet, jak wielu zanieczyszczeń udało ci się pozbyć.
Jak przechowywać truskawki?
Wiesz już, jak myć truskawki, żeby dłużej zachowały świeżość. A jak je przechowywać? Jeśli nie możesz ich zużyć od razu, umyj je w wodzie z octem lub sodą – tak jak opisałam powyżej, a następnie dokładnie osusz. Umieść truskawki w suchym pojemniku i przechowuj w lodówce. Powinny tak wytrzymać przez dwa dni. Jeśli jednak chcesz przechować je na dłużej, najlepszym sposobem będzie mrożenie truskawek, które opiszę poniżej.
Jak mrozić truskawki?
W sezonie warto zajadać się świeżymi truskawkami na co dzień i przygotowywać z nich pyszne ciasta oraz desery. Kolejna opcja to oczywiście przetwory z truskawek, jak dżem czy kompot, które pozwolą zachować smak lata w słoiku. A jak mrozić truskawki, jeśli chcemy wykorzystać jesienią lub zimą całe owoce? Są na to dwa sposoby. Przy każdym najlepiej umyć truskawki tak jak opisałam powyżej, w wodzie z octem, a następnie osuszyć.
Mrożenie całych truskawek w zamrażarce
Najlepiej jeśli posiadasz dość dużą zamrażarkę ze specjalną, płytką szufladą na mrożone owoce. Wówczas można je poukładać osobno w szufladzie i zamrozić. Ta metoda gwarantuje, że owoce pozostaną nieposklejane. Inna opcja to włożenie całych truskawek do worka strunowego i zamrożenie. Owoce się skleją, ale jeśli będziesz ich potrzebować np. do ciasta z truskawkami, to nie stanowi żadnego problemu.
Mrożenie musu z truskawek
Kolejny, sprawdzony sposób na przechowanie truskawek, to zrobienie z nich musu. Umyte truskawki pokrój na kawałeczki lub zmiksuj. Możesz dodać do nich cukier – zgodnie ze swoim smakiem. Tak przygotowane owoce przełóż do woreczka strunowego i zamroź. Zimą będą smakować wspaniale. Możesz użyć ich do ciast i deserów.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Znany muzyk przerywa dotychczasową karierę. Wydał specjalne oświadczenie
- Białe małżeństwo adoptowało czarnoskóre dzieci. Zrobili z nich "brygadę" niewolników
- QUIZ. Jak dobrze znasz film "Sami Swoi"? Sprawdź swoją wiedzę o kultowym filmie
- Viki Gabor prywatnie. Tak żyje i mieszka młoda piosenkarka z Krakowa