W skrócie
W sezonie na truskawki trzeba nacieszyć się ich smakiem. Właśnie w maju, czerwcu i w lipcu te owoce są najsmaczniejsze. Właśnie wtedy są one najsłodsze, czerwone i aromatyczne. W tym czasie proponuję zrobić ciasto drożdżowe takie jak od babci. Szybkie drożdżówki z truskawkami są po prostu wyborne. Upiecz je na letni podwieczorek, a podbijesz podniebienia domowników. Dlatego zapisz sobie ten przepis, sprawdź, które składniki masz w kuchni, a które trzeba dokupić i weź się do zagniatania ciasta. Przy użyciu robota kuchennego zrobisz je jeszcze szybciej.
Drożdżówki z truskawkami – przepis na obłędny deser
Liczba porcji: na 12 bułeczek.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 porcja pasty tanzhong (100 g wody +20 g mąki pszennej),
500 g mąki pszennej typu 450-550,
1 całe jajko,
2 żółtka,
50 g cukru,
7 g suchych drożdży,
210 ml mleka,
60 g roztopionego masła,
3 g soli,
500 g truskawek,
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
1 łyżeczka mielonego kardamonu.
Do smarowania:
1 jajko,
3 łyżki mleka.
Jak zrobić drożdżówki z truskawkami?
Sposób przygotowania:
Na początku w garnku z grubym dnem podgrzej wodę rozmieszaną z mąką pszenną z pastą tangzhong.
Cały czas mieszaj, aż do momentu uzyskania zasmażki o konsystencji budyniu.
W dużej misce przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, cukier i suche drożdże.
Mleko podgrzej i połącz z roztopionym masłem. Następnie przelej do miski i odstawić do wystudzenia.
Jajko rozmieszaj z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
Do wystudzonego mleka dodaj masę jajeczną, wystudzoną zasmażkę tangzhong i resztę suchych składników.
Wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Można ułatwić sobie pracę, korzystając z robota kuchennego z odpowiednią nasadką.
Zwartą kulę ciasta odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na kęsy o wadze 90 g.
Uformuj kulki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i od góry rozpłaszcz przy użyciu dużej nakrętki ze słoika.
Truskawki przekrój na pół, dopraw cukrem waniliowym i kardamonem.
W powstałe wgłębienie włóż farsz z truskawek.
Drożdżówki posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Puszyste drożdżówki z truskawkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza z termoobiegiem i piecz 12-15 minut.
Gotowe ciasto będzie rumiane i wyrośnięte.
Takie drożdżówki możesz ozdobić tradycyjną maślaną kruszonką albo polać lukrem cytrynowym. Jeśli są dla ciebie za mało słodkie, polecam posypać z góry cukrem pudrem. A dla poszukiwaczy jeszcze ciekawszych wypieków polecam zrobić drożdżówki z truskawkami i budyniem.
Jesteśmy na [b]Google News[/b]. Dołącz do nas i śledź [b]Stronę Kuchni[/b] codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Znany muzyk przerywa dotychczasową karierę. Wydał specjalne oświadczenie
- Białe małżeństwo adoptowało czarnoskóre dzieci. Zrobili z nich "brygadę" niewolników
- QUIZ. Jak dobrze znasz film "Sami Swoi"? Sprawdź swoją wiedzę o kultowym filmie
- Viki Gabor prywatnie. Tak żyje i mieszka młoda piosenkarka z Krakowa