MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Po grzybobraniu gotuję najlepszą zupę z makaronem. Zapamiętaj przepis na borowikową ze świeżych grzybów. Rozsmakujesz w niej całą rodzinę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa borowikowa ze świeżych grzybów może być podana z makaronem.
Domowa zupa borowikowa ze świeżych grzybów może być podana z makaronem. 123rf.com/shaiithn/zdjęcie ilustracyjne
Sezon grzybowy trwa, więc nastał czas gotowania pysznych i esencjonalnych zup ze świeżych borowików. Nasze mamy i babcie często zupę borowikową zabielały śmietaną i zagęszczały zasmażką. Zazwyczaj do borowikowej podaję grubszy makaron jajeczny, choć możesz zrobić do niej domowe łazanki. Poznaj przepis na klasyczną zupę borowikową ze świeżych grzybów.

W skrócie

Zanim zaczniesz gotować zupę z borowików. Upewnij się, co do ich pochodzenia i gatunku. Warto wybierać te ze sprawdzonego źródła lub po grzybobraniu zasięgnąć opinii specjalisty, który potwierdzi ich rodzaj. Borowiki można pomylić z trującymi okazami. Na szczęście, gdy już będziesz mieć pewność, możesz cieszyć się smakiem wyrazistej zupy borowikowej.

Zupa borowikowa – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g borowików,

  • 1 pietruszka,

  • 1 cebula,

  • 1 marchewka,

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu,

  • 3 łyżki masła,

  • 1 łyżka mąki pszennej,

  • sól i pieprz czarny do smaku,

  • opcjonalnie: 150 ml kwaśnej śmietany 18 procent.

Jak zrobić zupę borowikową?

Sposób przygotowania:

  1. Borowiki oczyść, umyj, zdejmij skórkę i cienko pokrój.

  2. Grzyby posól i wymieszaj.

  3. Posiekaj cebulę w drobną kostkę.

  4. Rozgrzej patelnię o grubym dnie z łyżką oleju rzepakowego.

  5. Cebulę wrzuć na patelnię i zarumień, następnie wsyp grzyby i smaż do momentu, aż grzyby się zarumienią.

  6. Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.

  7. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć do niego warzywa.

  8. Przez chwilę smaż, następnie dorzuć grzyby z cebulą i zalej bulionem.

  9. Na patelni po smażeniu grzybów z cebulą dodaj masło, wsyp mąkę i zrób jasnozłotą zasmażkę.

  10. Rozrzedź powstałą masę odrobiną gotującej się zupy.

  11. Powstałą zasmażkę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.

  12. Zupę borowikową możesz także zabielić zahartowaną śmietaną.

  13. Wystarczy wymieszać łyżeczkę śmietany wymieszać z gorącą zupą. W ten sposób ogrzejesz ją przed dodaniem całej śmietany do zupy.

  14. Gotową zupę borowikową przelej do talerzy, dodaj ugotowany oddzielnie makaron jak do rosołu i ozdób posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Zupa borowikowa jako krem

Tak przygotowaną zupę możesz zmiksować na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Sprawdza się także blender kielichowy, choć zupa powinieneś przestudzić, zanim wlejesz ją do urządzenia. Polecam także częściowe przetarcie warzyw, aby ją zagęścić, a grzyby pozostawić w całości.  Poza sezonem zupę borowikową możesz też zrobić z suszonymi grzybami. Pamiętaj, aby wcześniej je namoczyć przed ugotowaniem.

Dodatki do zupy z borowików

Poza makaronem zupę borowikową podaje się z ugotowaną kaszą gryczaną albo pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Ponadto możesz borowiki wymieszać z innymi grzybami leśnymi. Szczególnie gdy nie masz wystarczającej ilości szlachetnych borowików. Wtedy powstanie równie pyszna zupa grzybowa. Ciekawostką jest, że do zupy borowikowej niektóre gospodynie dodają zielony groszek, który nadaje daniu słodkości.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Po grzybobraniu gotuję najlepszą zupę z makaronem. Zapamiętaj przepis na borowikową ze świeżych grzybów. Rozsmakujesz w niej całą rodzinę - Strona Kuchni

Wróć na jastrowie.naszemiasto.pl Nasze Miasto