MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu...
fot. congerdesign/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Buraki

Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu kalorii – 38 kcal w 100 g. Osoby, które muszą pilnować poziomu cukru we krwi powinny być ostrożne sięgając po buraczki, ponieważ ich indeks glikemiczny wzrasta po ugotowaniu. Surowe buraki ćwikłowe mają niski indeks (IG 30), a gotowane już 65.

Jedzenie buraków sprzyja leczeniu anemii, ponieważ pomaga uzupełnić niedobry żelaza i kwasu foliowego. Są one polecane także osobom, które cierpią z powodu deficytu witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w surowych lub kiszonych burakach. Zawarty w nich błonnik ułatwia walkę z zaparciami. Warzywa te są także prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.

Zobacz również

Fani oglądali mecz Polska - Francja na Strefie Kibica przy stadionie Górnika Zabrze

Fani oglądali mecz Polska - Francja na Strefie Kibica przy stadionie Górnika Zabrze

Dramat zwierząt w Milówce. Psy przetrzymywane w skandalicznych warunkach. ZDJĘCIA

Dramat zwierząt w Milówce. Psy przetrzymywane w skandalicznych warunkach. ZDJĘCIA

Polecamy

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni

Biżuteria i weekend w SPA dla nauczyciela? W sieci zawrzało

Biżuteria i weekend w SPA dla nauczyciela? W sieci zawrzało

Planujesz wakacje w górach? Te szlaki w Górach Świętokrzyskich cię zachwycą

Planujesz wakacje w górach? Te szlaki w Górach Świętokrzyskich cię zachwycą