MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Owoce i warzywa stanowią jedne z najlepszych źródeł witamin...
fot. bondd/123RF

Jak obniżyć wysoki cholesterol? Tak w naturalny sposób zmniejszysz ryzyko rozwoju miażdżycy. Wypróbuj produkty na obniżenie cholesterolu

Świeże owoce i warzywa

Owoce i warzywa stanowią jedne z najlepszych źródeł witamin i antyoksydantów. Zaleca się, aby codziennie spożywać minimum 500 g tych produktów, z czego 300 g powinny stanowić różnego rodzaju warzywa, a 200 g – owoce. Składnikami zawartymi w owocach i warzywach, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu są: witamina E i B6. Dodatkowo produkty te zawierają błonnik pokarmowy, dzięki czemu przyspieszają transport treści pokarmowej w dalsze części jelita, a tym samym zmniejszają ilość wchłanianego cholesterolu.

Wśród najlepszych warzyw na cholesterol wymienia się karczocha, który obfituje w cynarynę i luteolinę, czyli związki zwiększające wydzielanie cholesterolu wraz z żółcią.

Zobacz również

Zmiany proboszczów w diecezji radomskiej. Są też nowi wikariusze. Zobacz zmiany

Zmiany proboszczów w diecezji radomskiej. Są też nowi wikariusze. Zobacz zmiany

Udany początek rywalizacji na trawie Zielińskiego i Nysa. Szybkie zwycięstwo w Halle!

Udany początek rywalizacji na trawie Zielińskiego i Nysa. Szybkie zwycięstwo w Halle!

Polecamy

Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

HIT DNIA
Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Plebiscyt MISTRZOWIE MOTORYZACJI. Znamy najlepszych w województwie wielkopolskim

Plebiscyt MISTRZOWIE MOTORYZACJI. Znamy najlepszych w województwie wielkopolskim