Spis treści
Tutaj zjesz lody w Jastrowiu
Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Jastrowiu
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Jastrowiu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Jakie lody oferują lodziarnie w Jastrowiu?
- Lody włoskie
Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy dodać polewę w różnych smakach.
- Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają kremową, miękką konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.
- Lody wegańskie
Odróżniają się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. To najczęściej sorbety albo lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno bardzo zdrowe.
To warto wiedzieć
Jak wyglądały pierwsze lody?
Pierwsze informacje o deserach z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Lodami delektowali się także nieliczni obywatele, zamieszkujący starożytną Grecję i Rzym. Ponieważ zachodziła konieczność transportu lodu z wysokich partii górskich był to posiłek wykwintny i rzadko spotykany w formie współczesnego sorbetu.
W epoce Renesansu włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie umieszczony w naczyniu z lodem i solą zmrozi się on i tak oto powstaną lody. Pierwsza prawdziwa lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope powstała we Francji w 1686 roku.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?